NEVEROVATNI PEJZAŽI I JOŠ ČUDNIJE PRIRODNE POJAVE: Da li je ovo NAJLEPŠE SELO u Srbiji? (VIDEO)

loading...

Odgovor je vrlo verovatno potvrdan…

Kamena gora nalazi se nadomak Prijepolja u blizini državne granice sa Crnom Gorom. Do nje se dolazi tako što sa čuvene magistrale koja vodi ka moru skrenete ka Pljevljima. Vozite sledećih 10-ak km ovim putem a potem se odvajate desno gde nakon sledećih 10-ak km stižete u srce prelepe Kamene gore.

loading...

Kamena gora je, bar za sada pošteđena masovnog turizma i komercijalizacije tako da zaista predstavlja oazu i idealno mesto za aktivan odmor. Kamena gora leži na velikom prostoru na različitim nadmorskim visinama od od 800 do 1496 metara.

loading...

Naročita znamenitost ovog kraja je najstarije drvo bora u Srbiji, čuvenijeg pod imenom „Sveti bor“. Zašto su ga Kamenogorci prozvali svetim može se zaključiti iz činjenice da je star preko četiri veka, da ga ne skrnave ni ljudi ni više sile – gromovi iako se nalazi potpuno usamljen na vrhu brda (idealni uslovi za udar groma). Gotovo je neverovatna činjenica da mu iz jedne grane raste drugo drvo, smrča. Kako je i na koji način seme ove smrče uspelo da pusti korene u Svetom boru nikome nije baš najjasnije… Postoji i legenda da se negde, duboko u stablu Svetog bora, čuva tri veka stara poruka, koju su ostavili preci današnjih Kamenogoraca… Ova misterija interesuje mnoge ljude ali nikome ne pada na pamet da oskrnavi moćnog starca…

Kamenogorski kraj je prebogat bistrim izvorima i vodenim tokovima. Kažu da na području Kamene gore ima preko 100 izvora (preciznije 108) koji dodatno pojačavaju lepotu i atraktivnost ovog kraja. Selo je potpuno autentično sa originalnom i nenarušenom arhitekturom, starim drvenim kučama i pratećim objektima razbacanim po zaseocima. Najatraktivniji zaseok je Guvnište. Na Guvništu postoji grupa starih kuća (guvna) od drveta (brvana i dasaka) koje čine etno muzej na otvorenom iznad Kamničke reke.

Raj na zemlji.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *