SRBIJA BEZ KLUBOVA: Večiti UDESILI srpski SPORT bez EVROPE?!

Mnogo su nas koštali poslednji neuspesi.
Učešće srpskih klubova na međunarodnoj sceni ove sezone je gotovo već na polusezoni. Očekivanja su bila velika, ali sada ćemo osetiti posledice ovih neuspeha.

Priželjkivali smo to 15. mesto na UEFA listi zemalja sa najboljim koeficijentima (ko je u tom društvu ima ekipe u Ligi Evrope) i delovalo je blizu posle prva dva kola Lige šampiona i Lige Evrope, ali je na kraju ostalo samo pusti san.

Srbija trenutno 18. na listi sa 25.000 bodova i ispred nas su Kipar, Grčka, Škotska koji svi imaju timove koji će i na proleće igrati u Ligi Evrope i osvojiti nove bodove i čak povećati prednost u odnosu na nas.

Mogli da nas preskoče i Švajcarci jer je Bazel prošao u nokauit fazu Lige Evrope, a tamo bi mogao da se nađe i Jang Bojs.

UEFA je od sezone 2021/22 uvela treće takmičenje, takozvanu Konferencijsku ligu, odnosno Ligu Evrope 2, i to će biti takmičenje u kome će od te sezone igrati srpski klubovi.

Prvak će i dalje ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, ali ostali srpski klubovi neće ići u kvalifikacije za Ligu Evrope, tačnije Srbija neće imati klub u drugom po jačini evropskom takmičenju, već će ubuduće tri srpska kluba igrati Konferencijsku ligu.

Sledeća sezona će tako biti na neki način oproštajna za srpske klubove u kvalifikacijama za Ligu Evrope, jer će u njoj ostati na snazi da drugi i treći iz Superlige ide u 1. kolo kvalifikacija, a osvajač Kupa kreće od 2. kola kvalifikacija, ali posle toga nas čeka novo takmičenje.